
Chba Response To Discussion Paper On The Transposition Of 
Article 30: Beneficial Ownership Of Corporate And Other Legal 

Entities 
 
The Chancery Bar Association is one of the longest established Bar 

Associations and represents the interests of over 1,300 members handling the 

full breadth of Chancery work at all levels of seniority, both in London and 

throughout England and Wales. It is recognised by the Bar Council as a 

Specialist Bar Association. Full membership of the Association is restricted to 

those barristers whose practice consists primarily of Chancery work, but there 

are also academic and overseas members whose teaching, research or practice 

consists primarily of Chancery work.  

 

Chancery work is that which is traditionally dealt with by the Chancery 

Division of the High Court of Justice, which sits in London and in regional 

centres outside London. The Chancery Division attracts high profile, complex 

and, increasingly, international disputes. The Companies Court itself deals 

with some 12,000 cases each year.  

 

Our members offer specialist expertise in advocacy, mediation and advisory 

work including across the whole spectrum of company, financial and business 

law. As advocates members are instructed in all courts in England and Wales, 

as well as abroad. 

 

Question 1: The Government welcomes views on this approach for 

determining the scope of Article 30 and on any alternative methods 

which could be considered. 

 

We agree with the proposed approach. 

 

Question 2: Do you agree with this analysis regarding the types of 

entity that should and should not be considered to be in scope of 

Article 30 of the Directive? Are there entities not listed above 

which should be considered in the context of determining the scope 

of Article 30? 



 

We agree that the entities listed should be included in the implementation 

provisions.  

 

However, we do not see any reason in principle why the inclusion of Scottish 

Partnerships should be restricted to partnerships in which each partner is a 

limited company. Such partnerships are capable of having beneficial owners 

in that under the joint arrangement provisions of CA 2006, Sch. 1A, para. 12, 

the partners could come to a joint arrangement whether or not they were 

natural persons. Moreover, there might well be administrative advantages in 

ensuring that all Scottish Partnerships were RLEs within the meaning of s. 

790C of CA 2006. 

 

Question 3: What would be the potential costs and benefits of 

companies on UK prescribed markets also having to comply with 

UK PSC register requirements (from June 2017)? Please provide 

evidence where possible. 

 

We are unable to comment beyond pointing out the additional administrative 

costs in ensuring compliance. 

 

Question 4: If UK companies on UK prescribed markets were to be 

brought into scope, what transitional arrangements would be 

necessary or helpful? 

 

The experience of members of the association who have advised on the 

existing PSC Register regime has been that at the implementation date there 

was very poor awareness of compliance requirements among companies, 

trustees and individual PSCs. The result was that both individual PSCs and 

companies were in default of their obligations. 

 

We would suggest that the compliance requirements apply to registering 

companies only and that the timetable for coming into compliance be 



synchronised with the regular filing date for the annual confirmation 

statement. 

 

Question 5: We welcome views as to the nature of the modifications 

to these conditions that would be required in respect of any of the 

different types of entity listed at paragraph 40 above. 

 

We are not able to identify any necessary modifications. 

 

Question 6: Do you have views on the definition of ‘significant 

control’ and the requirement to record the ‘nature and extent of 

control’ for the additional types of entity to be brought within 

scope? Are there particular issues to which you would draw our 

attention regarding the application of this approach to any of the 

types of entity listed at paragraph 40? 

 

In the current implementation of the mechanism for identifying PSCs there is 

significant scope for over-inclusion, which dilutes the accuracy of the register. 

In particular, under the fourth condition an individual will be a PSC if they do 

not meet any of the other conditions, but nevertheless exercise significant 

influence or control or have the right to. However, there is no corresponding 

exception for an individual who does meet one of the first three conditions but 

in fact does not exercise significant influence or control.  

 

At present, we are only able to comment in general terms, but would welcome 

the opportunity to comment on draft legislation. 

 

Question 7: Do you agree with our proposed approach to ensuring 

the ‘accuracy’ and ‘adequacy’ of PSC information? Namely, to 

retain the arrangements as they are for entities already covered by 

the PSC register and extend the same approach to those brought 

within scope by the Directive. 

 



As mentioned above, we do not consider that it is appropriate to place the 

same duty on PSCs as on the registering entities. Experience has shown an 

extremely low level of awareness of registration obligations on the part of 

companies subject to the regime. Individuals, particularly those based 

overseas, are even less likely to be aware of an obligation to take proactive 

steps to register. 

 

We would suggest that the obligation to register not be extended to individual 

PSCs (and such an obligation would be out of scope of the directive) unless it 

were made clear that any corresponding criminal offence had a mens rea 

element requiring knowledge of a registration obligation. 

 

Question 8: Do you agree with our analysis on the need for change 

to ensure that information is ‘current’? Is six months an 

appropriate period to allow an entity to update its PSC information 

following any change? If not, why not? 

 

We would suggest that a more nuanced approach is appropriate. Where a 

change in PSC status comes about as a result of a change in beneficial 

ownership such as a transfer of shares or a change in membership of a 

partnership, we consider that the register could be updated at the same time. 

 

On the other hand, where the change in arrangements comes about in some 

other way, we consider that preparation of the annual compliance statement is 

the appropriate time for a review of the registering entity’s situation. 

 

Question 9: For entities which already fulfil domestic PSC 

requirements: Do you expect any changes in terms of who within 

the corporate entity will be involved and how long it will take to the 

corporate entity to update PSC information as a result of changing 

the frequency of updates from 12 months to within 6 months of a 

change? 

 



The impact of any change in the frequency of updates would depend on the 

existing compliance responsibilities in the registering entity and the 

complexity of any ownership arrangements in which it might be involved. The 

experience of members who have advised in relation to the current PSC 

Register regime has been that in a complex case it can take as long as 6 

months to complete the investigations into the ownership structure and 

identify the relevant PSC’s for registration. Adopting a six-month reporting 

period could place some entities in a position in which they are under almost 

constant review. 

 

Question 10: Are there any practical implications that publicly 

accessible information will have for particular types of entity that 

you would like to draw to our attention? 

 

No. 

 

Question 11: Are there any practical implications for extending 

access to usual residential address information to financial 

intelligence units, competent authorities and obliged entities as 

defined in the Directive, and those with legitimate interest? 

 

Yes. As a result of the continuing implementation of the Common Reporting 

Standard, there is a substantial possibility of the export of sensitive personal 

data to third countries. In circumstances in which an individual may have fled 

a third country due to considerations of personal safety, we suggest that it 

would be undesirable to permit unfettered access to URAs without further 

safety mechanisms, at least where the protection regime is applied to that 

individual. 

 

Question 12: Are there specific issues we should be aware of 

regarding the application of this approach to beneficial owners of 

the new entities brought within scope by the Directive? 

 

No.  



 

Question 13: Are there specific issues we should be aware of in 

allowing access of protected information to credit and financial 

institutions? 

 

Our view is the same as that relating to FIUs, competent authorities and 

obliged entities. As a result of the continuing implementation of the Common 

Reporting Standard, there is a substantial possibility of the export of sensitive 

personal data to third countries. In circumstances in which an individual may 

have fled a third country due to considerations of personal safety, we suggest 

that it would be undesirable to permit unfettered access to URAs without 

further safety mechanisms, at least where the protection regime is applied to 

that individual. 

 

Josh Lewison 

13th December 2016 


