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TECHNICAL ISSUES IN CHARITY 
LAW 

SUPPLEMENTARY CONSULTATION 
 

RESPONSE FORM 
 

This optional response form is provided for consultees’ convenience in responding to 
our supplementary consultation on Technical Issues in Charity Law. 

 
You can download the supplementary consultation paper free of charge from our 
website at http://www.lawcom.gov.uk (under “Find a Project”, search “charity law”). 
 

The response form includes the text of the questions and provisional proposals in the 
supplementary consultation, with space for answers. You do not have to respond to 
every question or proposal. Answers are not limited in length (the box will expand, if 
necessary, as you type). 
 

Each question and provisional proposal is followed by a reference to the Chapter of 
the supplementary consultation in which that question or proposal is discussed, and 
the paragraph at which it can be found. Please consider the discussion before 
responding.  
 

We invite responses from 1 September 2016 to 31 October 2016. 
 

Please send your completed form: 

 by email to propertyandtrust@lawcommission.gsi.gov.uk  

 or  

 by post to Daniel Robinson, Law Commission, 1st Floor, Tower, Post Point 
1.53, 52 Queen Anne’s Gate, London SW1H 9AG 

If you send your comments by post, it would be helpful if, wherever possible, you could 
also send them electronically (for example, by email to the above address, in any 
commonly-used format). 

 
 

Freedom of information statement 
 

Information provided in response to this consultation, including personal information, 
may be subject to publication or disclosure in accordance with the access to 
information regimes (such as the Freedom of Information Act 2000 and the Data 
Protection Act 1998 (DPA)). 
 

If you want information that you provide to be treated as confidential, please explain to 
us why you regard the information as confidential. If we receive a request for disclosure 
of the information we will take full account of your explanation, but we cannot give an 
assurance that confidentiality can be maintained in all circumstances. An automatic 
confidentiality disclaimer generated by your IT system will not, of itself, be regarded as 
binding on the Law Commission. 
 

 

http://www.lawcom.gov.uk/
mailto:propertyandtrust@lawcommission.gsi.gov.uk
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8d/Law_Commission_logo.gif


 

 2 

The Law Commission will process your personal data in accordance with the DPA and 
in most circumstances this will mean that your personal data will not be disclosed to 
third parties. 

YOUR DETAILS 

 
Name Francesca Compton 

Organisation (if you are 

responding on its behalf) 

Chancery Bar Association 

Role Administrator 

Postal address Flat 46, 4 Grand Avenue, Hove BN3 2LE 

Telephone 07791 398254 

Email admin@chba.org.uk 

 

CONFIDENTIALITY  

 
If you want information that you provide to be treated as confidential, please explain 

to us why you regard the information as confidential. As explained above, we will take 

full account of your explanation but cannot give an assurance that confidentiality can 

be maintained in all circumstances. 
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CHANGING A CHARITY’S PURPOSES 

We provisionally propose that, if powers of amendment are aligned: 

1. trustees of an unincorporated charity should have a power – with the 

consent of the Charity Commission – to change the charity’s purposes 

without having to establish a section 62 cy-près occasion; and 

2. the section 67 similarity considerations should apply when the Charity 

Commission decides whether or not to give its consent. 

Do consultees agree? 

Chapter 2, paragraph 2.31 

1. No.   

1.1 For the reasons given in SCP 2.17 (“SCP” is used in these responses to mean 
the Supplementary Consultation Paper): (1) need for some limitation; (2) 
importance of respecting wishes of donors/founders; (3) s.62 provides a clear 
regime; (4) familiarity with current regime.  Ss.62 and 67 together strike the 
appropriate balance between allowing charities to remain effective and respecting 
the wishes of founders and donors. 

1.2 We do not agree with the statement at SCP 2.27(3) that “In any event, cy-près 
problems can often be worked around by an unincorporated charity transferring to 
the regime for companies”.  Prima facie if an unincorporated charity transferred its 
assets to a corporate charity for the purpose of circumventing the cy-près 
restrictions, that would be an abuse (fraud) on the power.  The purported exercise 
of the power would be void, and if assets had been transferred pursuant to the 
purported exercise of the power, the trustees of the unincorporated charity would 
be liable to compensate the unincorporated charity for its loss.  Usually the power 
exercised for the purpose of transferring an unincorporated charity’s assets to a 
corporate charity would be the general power to advance the unincorporated 
charity’s objects (sometimes there will be an express power to transfer assets to 
charities with the same or similar objects).  If that power was exercised for the 
purpose of advancing new, different, objects, that is to say the objects of the 
corporate charity as they would or might be changed to outside the cy-près 
jurisdiction, the power would not be being exercised for the purpose for which it 
was given.      

2. Yes.  For the same reasons as given in paragraph 1.1 above.  If the balance is 
not to be struck by retaining the s.62 cy-près occasions, then, as per SCP 2.30, it 
should be struck by at least retaining the s.67 similarity considerations. 
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We invite the views of consultees as to whether the section 67 similarity 

considerations are appropriate in their application to a new amendment power for 

unincorporated charities. 

 

Chapter 2, paragraph 2.35 

Yes, if there is to be a new amendment power for unincorporated charities, then 
the s.67 similarity considerations are appropriate in their application to that power.  
This is for the same reasons as given in the answers to the immediately foregoing 
response. 

 

 

 

We invite the views of consultees as to whether the Charity Commission should be 

required to have regard to the section 67 similarity considerations when it decides 

whether to consent to a company or CIO changing its purposes (as well as when it 

decides whether to consent to an unincorporated charity changing its purposes 

under a new aligned amendment power). 

 

Chapter 2, paragraph 2.41 

Yes, for the following reasons: 

1. So that the position in relation to companies and CIOs is aligned with that of 
unincorporated charities. 

2. It is unsatisfactory that the considerations which the Commission should have 
regard to in deciding whether to give its consent to changes in the purposes of 
charitable companies are not defined otherwise than in the Commission’s practice. 

3. The Commission’s practice as to the considerations which it has regard to is, 
itself, unsatisfactory.  This is exemplified by the following: 

3.1 In SCP 2.12 and in the bottom left quadrant of SCP 2.23 it is stated that 
the Commission’s discretion in this regard is “exercised [in the light of][in 
accordance with] case law and other relevant legislation”.  Except for the 
Catholic Care/Farther Hudson’s Society appeals which touch on the 
question (para.24 of Charity Tribunal decision of 13th March 2009), we are 
not aware of any relevant case law or other relevant legislation which 
confirms or otherwise that the three considerations which the Commission 
should have regard to in deciding whether to give its consent to changes in 
the purposes of charitable companies are those set out in SCP 2.12 and 
Commission OG 518. 

3.2 The Commission’s practice confuses the powers and duties of trustees 
and members of a charitable company.    Thus the second of the 
Commission’s three considerations (set out at SCP 2.12) is whether “the 
trustees’ decision to make the change a rational one in the circumstances 
of the charity”.  Generally the persons who are the “charity trustees” of a 
charitable company within the meaning of s.177 Charities Act 2011 are its 
directors, not its members.  But, generally, it is the members not the 
directors of a charitable company who, subject to the constraints of s.198 
Charities Act 2011, have the power under s.21(1) Companies Act 2006 to 
amend the company’s articles, including its objects.  In some cases the 
members might have good reason to change the objects without any 
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assistance from or, indeed, against the opposition of the persons who 
happened to be the directors / charity trustees of the charitable company.   
3.3 As a matter of company law, the members of a company can, subject in 
the case of a resolution which involves the alteration of the company’s 
articles, to the constraint that the resolution must be passed in good faith 
for the benefit of the members as a whole, exercise their rights as members 
in their own selfish interests (Greenhalgh v. Arderne Cinemas Ltd [1951] 
Ch 286).  It may well be that subject to the s.197 and 198 Charities Act 
2011 restrictions on and on the effect of changes to the articles, charity law 
does not impinge on those principles, and that the powers of the members 
of a charitable company to change its objects are, at least generally, not 
fiduciary or not fully fiduciary powers.  This is contrary to the expressed 
view of the Charity Commission, but is supported by authority.   For more 
detail on this, please see Tudor on Charities 10th ed at paras. 17-003 – 17-
005; in particular the references to s.30(2) Charities Act 1960 and to Girls’ 
Public Day School Trust Ltd v. Minister of Town and Country Planning 
[1951] Ch 400 where Roxburgh J held that the preference shareholders in 
a company with charitable objects limited by shares might exercise their 
voting rights so as to put it into liquidation and take the surplus assets for 
themselves.    

 

 

 

 

We provisionally propose that the section 62 cy-près occasions should be retained 

as pre-conditions to the Charity Commission making a cy-près scheme.  

Do consultees agree? 

Chapter 2, paragraph 2.49 

Yes.  For the reasons given above. 

 

 

 

 

TRUST CORPORATION STATUS 
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We provisionally propose that: 

1. any charitable company and CIO should have a power, by resolution of its 

directors or charity trustees, to acquire trust corporation status in relation to 

any charitable trust of which the corporate charity is trustee; and 

2. the conferral of trust corporation status on CIOs by regulation 61 should be 

repealed. 

Do consultees agree? 

Chapter 3, paragraph 3.46 

1 and 2: we are ambivalent on these. 

A. The rationale for requiring the recipients of the proceeds of sale of land to be a 
trust corporation or at least two individuals was to increase the probability that they 
would be dealt with properly in accordance with the relevant trusts.  The 
requirement that generally in order to be a trust corporation, a company limited by 
guarantee had to be authorised by the Lord Chancellor was intended to give some 
comfort as to the trustworthiness of the corporation.  Similarly a trustee appointed 
by the court or the Commission should have only have been appointed if the court 
or Commission was satisfied as to their fitness to act.  To make any charitable 
company or CIO able to become a trust corporation without any form of check as 
to its fitness would go against that rationale   

On the other hand: 

B.1 The protection given by the need for the Lord Chancellor’s authorisation or 
court or Commission appointment is far from complete because the probity of a 
corporation might be lost subsequent to its authorisation or appointment. 

B.2 The use of route (C) as described in SCP 3.19-3.23 with a CIO has already 
opened (by reason of Reg.61 of the CIO regs) a crack in the pre-existing 
protection, and the provisional proposal would only make clear that that protection 
was non-existent. 

 

 

 

 

We invite the views of consultees as to whether trust corporation status: 

1. should be made available to non-charitable corporations;  

2. should be conferred automatically, rather than being available by resolution.   



 

 7 

Chapter 3, paragraph 3.47 

1.  Please see our answers and discussion to the immediately foregoing proposals. 

2. If the status of “trust corporation” is going to be available without the existing 
protections, then we suggest that it ought to arise automatically, otherwise its 
absence in some cases may become a trap for the unwary. 

 

 

 


